Breaking News

GK Question Answer Practice Set-2

 


GK Question Answer Practice Set-2

 

1. Who wrote the book 'Ain Akbari'?
Ans: Abul Fazl

2.Who is called 'flying fairy'?
Ans:  PT Usha

3.In which game is the word 'bully' used?
Ans: Aoki
 
4.. Which city is the city of Jhilo?
Ans: Udaypur
 
5.When was Ayarsamaz founded?
Ans: Mumbai in 1875
 
6.Which is the oldest Veda?
Ans: Rigveda
 
7.When is 'Education Day' celebrated?
Ans: 11 November
 
8.Whose birthday is celebrated as education day?
Ans: Birthday of Maulana Abulkalam Azad, India's first Education Minister
 
9.Where is the Bhabha Atomic Research Center located?
Ans: in Trombay (Mumbai)
 
10.. Who led the Bardoli movement of 1928?
Ans: Sardar Ballabh Bhai Patel
 
11.Who founded the Khalsa Panth?
Ans: Guru Govind Singh
 
12.Who founded the Mughal dynasty?
Ans: Om Babar
 
13.Who was India's first mohila I.P.S.  officer?
Ans: Om Kiran Bedi
 
14.Kathak is the classical dance of which state?
Ans: Uttar Pradesh
 
15.Which was the capital of Tipu Sultan?
Ans: Srirangapatnam
 
16.In which game is the word 'Chinaman' used?
Ans: Cricket
 
17.Which is the hardest substance?
 
Ans: Diamond
 
18.. Who invented dynamite?
Ans: 50Alfred Noble
 
19.Bismalla Khan is associated with which musical instrument?
Ans: Clarinet
 
20.From which field is the Oscar Award tied?
Ans: Movie
 
21.Which general ordered the firing in Jallianwala Bagh?
Ans: Michael O Dyer
 
22.What was the ancient name of Patna?
Ans: Om Patilputra
 
23.Who built the Red Fort of Delhi?
Ans: Mughal Emperor Shah Jaha
 
24.Where is Netaji Sabha National Sports Institute located?
Ans: Om Patial
 
25.What will be the full extent of AIDS?
Ans: acquired immune deficiency syndrome


To Download Pdf Click Here