Breaking News

History Question Answer Practice Set-1


History Question Answer Practice Set-1

1.Who was the first martyr of the sepoy rebellion?
 Ans: Mangal Pandey
 
2. Gautama Buddha attained Nirvana under which tree?
Ans: Ashwattha
 
3. Separate electoral system is used by which law?
Ans: Morleyminto
 
4. What was the official language during the Mughal period?
Ans: Persian
 
5. Who was Atish Dipankar?
Ans: Buddhist scholar
 
6. Who was built the Jama Masjid?
Ans: Shahjahan
 
7. Who was the editor of Sanjivani magazine?
Ans: Krishnakumar Mitra
 
8. Who was responsible for the fall of the Mughal Empire?
Ans: Aurangzeb
 
9.Sir Thomas Rowe came to India during whose time?
Ans: During the reign of Jahangir
 
10. Who was Malik Kafur?
Ans: Commander of Alauddin Khalji
 
11.Who is the founder of Vijayanagar?
Ans: Harihar
 
12.Who is the founder of the Syed dynasty?
Ans: Khizir Khan
 
13.Who was the main accused in the Alipore bomb case?
Ans: Arvind Ghosh
 
14.Who was the editor of the Sandhya newspaper?
Ans: Brahmabandhab Upadhyaya
 
15. Who is the founder of the Gadar Party?
Ans:  Lala Hardayal
 
16.In what year did the Simon Commission come to India?
Ans: In 1926
 
17.Who is called Gandhi Buri?
Ans:  Matangini Hajra
 
18.Who started the Quit India Movement?
Ans: Gandhiji
 
19.In what year was the naval revolt?
Ans: In 1946
 
20.Who is the founder of the Harshanka dynasty?
Ans: Bimbisara
 
21.Who forms the forward block?
Ans:  Subhash Chandra Bose
 
22.Who took the title of Vikram Shil?
Ans:  Dharmapala
 
23.Who writes Priyadarshika?
Ans:  Harshavardhana
 
24.Who took the title of Shiladitya?
Ans: Harshavardhana
 
25.Who is the author of Meghdoot?
Ans:  Kalidasa


To Download Pdf Click Here