Breaking News

History Question Answer Practice Set-2



 

History Question Answer Practice Set-2

1.Who is the father of India's armed revolution?
Ans: Vasudev Balwant Phadke
 
2.Who was Kanishka's poet?
Ans: Ashvaghosh
 
3.Who is the founder of the Satavahana dynasty?
Ans: Shimuk
 
4.Who introduced Shakabda?
Ans: Kanishka
 
5.Gandhara art of which era?
Ans: Kushan era
 
6.Who is known as Master da?
Ans: Surya Sen.
 
7.Who went on hunger strike for the longest time in the history of the freedom struggle?
Ans: Jatin Das
 
8.What is the other name of the Gandhi Irwin Agreement?
Ans: Delhi Agreement
 
9.Who was the main accused in the Kakori conspiracy case?
Ans:  Ramprasad Bismil
 
10.Where did Gandhiji do the first Satyagraha?
Ans: Natale, South Africa
 
11.Who was the leader of the Shuddhi movement?
Ans: Dayananda Saraswati
 
12.Who was the editor of Hindu Patriot?
Ans: Harishchandra Mukherjee
 
13.Where is Pataliputra located?
Ans: At the confluence of the Gandak-Ganga-Shon river
 
14.Who is the founder of the Asiatic Society?
Ans: William Jones
 
 
15.Kalpana Dutt was associated with what?
Ans: Chittagong arsenal loot
 
16.Who wrote Bandijibon?
Ans: Sachin Sanyal
 
17.Who is the Secretary of Anti-Circular Society?
Ans: Sachindra Kumar Basu
 
18.Who was the editor of the Amritbazar newspaper?
Ans: Shishir Kumar Ghosh
 
19.Who wrote the Paribrajak?
Ans: Swami Vivekananda
 
20.Who was Dudumia?
Ans: Dudumia is the leader of the Faraji movement
 
21.Who gets the title of Brahmananda?
Ans: Keshab Chandra
 
22.Who founded the Victoria Institution?
Ans: Keshab Chandra
 
23.Whose name was Vishwambhar?
Ans: Nimai's
 
24.Who was the best sultan of Bahmani dynasty?
Ans: Feroz Shah
 
25.During whose tenure was Calcutta Medical College established?
Ans: During the time of Bentinck          

 

To Download Pdf Click Here