Breaking News

Indian Geography Question Answer Practice Set-2

 


Indian Geography Question Answer Practice Set-2


1. Which is the highest peak of Nilgiri -
Ans: Doda Beta

2. Which is the highest peak of India -
Ans: Godwin Austin (K)

3. The Aravali hills are located in -
Ans: Rajasthan

4. The Mt Everests are located in which country -
Ans: Nepal-China

5. The Mt K2 located in which country -
Ans: PoK (India)

6. Between which two countries Kanchenjunga Mountain
located -
Ans: Nepal-India

7. The mount Nanga Parbat located in which country -
Ans: Pakistan (8125 m)

8. The Mount Annapurna is located in -
Ans: Nepal

9. Which mountain peak is located in the state of Kerala -
Ans: Anaimudi

10. Which is the highest mountain peak in Tamil Nadu -
Ans: Dodda Betta

11. Which is the world's second highest Mountain peak -
Ans: Mount K, (8611 m)

12. In which state of India the highest mountain peak Nanda
Devi located -
Ans: Uttarakhand

13. In which state of India the highest peak Kanchenjunga
located -
Ans: Sikkim

14. Which are the great plains of North India -
Ans: South of the Himalayas and North of the Peninsula

15. Where is the Gulf of Mannar located -
Ans: East of Tamil Nadu

16. Sind-Sagar Doab is located between which region -
Ans: Jhelum and Indus

17. Which is the largest inland salt lake in India -
Ans: The Sambhar salt lake

18. Bara-lacha La Passes in -
Ans: Himachal Pradesh (Leh-Manali Highway)

19. Nathu La Passes in -
Ans: Sikkim

20. Niti Lipulekh & Thag La Passes in-
Ans: Uttarakhand

21. Which state of India is known as the Eastern Himalayas -
Ans: Arunachal Pradesh and Sikkim

22. Which mountain forms the foothills of Himalaya -
Ans: Shiwalik

23. Which is the longest range of the Middle Himalaya -
Ans: Pirpanjal (Jammu and Kashmir)

24. Which tunnel India's longest road tunnel -
Ans: Chenani-Nashri Tunnel

25. The Southernmost part of the Himalaya range is known as-
Ans: Outer Himalaya (Shiwalik)


To Download Pdf Click Here