Breaking News

Indian Geography Question Answer Practice Set-3



Indian Geography Question Answer Practice Set-3

1. The highest mountain peak of India situated in which range-
Ans: Karakoram Range

2. Highest peak in Ladakh Range -
Ans: Mt Rakaposhi

3. Which is the steepest peak in the world -
Ans: Mt Rakaposhi (Pakistan)

4. Zojila Passes in -
Ans: Jammu and Kashmir (Srinagar to Leh)

5. Which are the oldest Rocks in India -
Ans: The Aravali

6. Burzil Passes in-
Ans: Jammu and Kashmir (Kashmir Valley to Central 

7. Which mountain is known as Chomolangma in China -
Ans: Mount Everest

8. Shipki La Passes in -
Ans: Himachal Pradesh (Shimla to Gangtok)

9. The longest & Shortest boundary of India with which countries-
Ans: Bangladesh (4096 km) & Afghanistan (106 km)

10. How many lndian states situated in the Border with Pakistan-
Ans: 4 (Gujarat, Rajasthan, Punjab and Jammu & Kashmir)

11. Which is the only Indian state situated on the Border with
Afghanistan -
Ans: Jammu and Kashmir

12. How many Indian states situated on the Border with China-
Ans: 5 (Jammu and Kashmir, Uttarakhand, Himachal
Pradesh, Sikkim, and Arunachal Pradesh)

13. How many Indian states situated in the Border with Nepal-
Ans: 5 (Uttar Pradesh, Uttarakhand, Bihar, West Bengal and
Sikkim)

14. How many Indian states situated in the Border with Bhutan-
Ans: 4 (Sikkim, West Bengal, Assam & Arunachal Pradesh)

15. How many Indian states situated in the Border with
Bangladesh -
Ans: 5 (West Bengal, Assam, Meghalaya, Tripura & Mizoram)

16. What is the meaning of Himalaya
Ans: Abode of Snow

17. The young fold mountains ranges in the World-
Ans: Himalaya Mountain

18. Himalaya is mainly comprises in which rocks-
Ans: Sedimentary rocks

19. Which Plateau is called the roof of the world-
Ans: Pamir Plateau

20. Which Plateau is called the liteless area of the Asia-
Ans: Pamir Plateau

21. The mountains extending between the Indus river in the West
and the Brahmaputra river in the East -
Ans: Himalaya Mountains

22. The Himalayas are approximately how many Kilometers lono.
Ans: 2400 KM (1500 miles)

23. Karakoram Passes in -
Ans: Jammu and Kashmir (India to China)

24. Jelep La Passes in -
Ans: Sikkim (Kaling Pang West Bengal to Lhasa)

25. The Northernmost part of the Himalaya range is known as-
Ans: Inner Himalaya or Greater Himalaya (Himadri)


To Download Pdf Click Here