Breaking News

World History Question Answer Practice Set-1



World History Question Answer Practice Set-1

1. What means did the Arabs use to extend their empire-
Ans: Islam
 
2.Which civilization was watered by two rivers "Tigris' and 'Euphrates' -
Ans: Mesopotamian Civilization
 
3. Homer's Iliad recounts the -
Ans: Trojan War
 
4. When did the Vietnam War start-
Ans: 1955
 
5. When was the 'Battle of Marathon' occurred -
Ans: 490 BC
 
6.Which civilization is called the 'Gift of the Nile' -
Ans: Egyptian Civilization
 
7. Which river is considered to have been the cradle of Chinest civilisation -
Ans: Yellow River
 
8.In 20th century the name Iran was called as -
Ans: Persia
 
9.The Egyptian king was called as -
Ans: Pharaoh
 
10.Which is said to have originated by Egyptians-
Ans: The manufacture of paper
 
11. 'Sphinx' is associated with which civilizations-
Ans: Egyptian Civilization
 
12.When did the Arabs, who emerged as a strong power after
the rise of Islam conquered Iran -
Ans: 651 AD
 
13. Which temple is known as the 'temple of the rising sun'-
Ans: The Great Temple of Abu Simbel
 
14. Which poems was credited to a Greek poet named Homer -
Ans: Iliad and Odyssey
 
15. Who deciphered the Hieroglyphic script-
Ans: Champollion
1
6.Which Chinese dynasty moved the capital to Beijing-
Ans: Ming
 
17. Which is considered as the earliest Chinese Civilisation according to archaeologists -
Ans: Shang
 
18. When did the Chinese Civil War begin -
Ans: 1927
 
19.What was Portugal's principal colony in Latin America -
Ans: Brazil
 
20. When was the construction of the Great Wall of China started -
Ans: 221 BC
 
21.What is the meaning of the word 'Lao-Tse' -
Ans: Older Master
 
22.From which country did Singapore receive Independence -
Ans: Malaysia
 
23. Who among the following emphasized the 'Five
Relationships' -
Ans: Confucius
 
24.Who standardized the Chinese script -
Ans: Chin Ruler
 
25. Which country's script has the influence of Chinese script -
Ans: Japan, Korea and Vietnam



To Download Pdf Click Here