Breaking News

Economy Question Answer Practice Set-2

 


Economy Question Answer Practice Set-2

1. First family clinic in India was opened at -
Ans: Kerala (in 1930)

2. Regular Census in India are held every -
Ans: 10 years

3. In which year was the first Regular Census held in India -
Ans: 1881

4. The World Bank's international poverty line definition is based on purchasing Ower parity basis -
Ans: at $1.25 per day

5. The minimum spending under which a peron can be called poor according to Kangarajan Committee in both rural and urban areas respectively -
Ans: ₹32 and ₹47

6. The 2011 Census is the -
Ans: 15th Census

7. Which is the highest population State as per Census 2011 -
Ans: Uttar Pradesh

8. Which is the least population State as per Census 2011-
Ans: Sikkim

9. What is the population density in India as per the 2011 Census (Number of Persons per Km2 of area) -
Ans: 382

10. Which State emerged as the highest density population State
as per Census 2011 -
Ans: Bihar

11. Which State emerged as the least density population State as per Census 2011 -
Ans: Arunachal Pradesh

12. Which State has the highest Female population as per Census 2011 is -
Ans: Kerala

13. Which State has the lowest Female population as per Census
2011 is -
Ans: Haryana

14. What is the literacy rate in India as per Census 2011 -
Ans: 74.04 %

15. Which State has the highest literacy rate in India as per Census
2011 -
Ans: Kerala (94 %)

16. Which  State has the least literacy rate in India as per Census
2011 -
Ans: Bihar (61.8 %)

17. Which one became the first Indian State to achieve 100 percent  primary education -
Ans: Kerala

18. The most literate Union Territory in India is -
Ans: Lakshadweep (91.8 %)

19. The least literate Union Territory in India is -
Ans: Dadra Nagar Haveli (76.2 %)

20. Which is the highest populated Union Territory as per Census
2011 -
Ans: Delhi

21. Which is the least populated Union Territory as per Census
2011 -
Ans: Lakshadweep

22. Which state has the highest Per Capita Income in India -
Ans: Punjab

23. Who fixes the Poverty line now -
Ans: NITI Aayog

24. Which state has the largest population of the Scheduled Castes -
Ans: Punjab

25. Which state has the largest population of the Scheduled Tribes -
Ans: Madhya Pradesh

To Download Pdf Click Here