Breaking News

Indian Geography Question Answer Practice Set-5



Indian Geography Question Answer Practice Set-3

1The Garo, Khasi, Jaintia and Mikir hills are located East-West of which plateau -
Ans: The Meghalaya plateau

2.Which plateau is also known as the shilling plateau -
Ans: The Meghalaya plateau East-West

3. Which plateau is Composed of extensive lava flow and is covered black soils-
Ans: The Malwa Plateau

4. Konkan coast extends between-
Ans: Daman to Goa

5. Conora cost extends between
Ans: Goa to Mangalore

6. Malabar coast extends between
Ans: Mangalore and Kanyakumari

7. Which plains popularly known as the granary of South India -
Ans: The Delta of Krishna river

8. The Great Indian plains of North India can be divided into-
Ans: Four major Regions
(1) The Rajasthan or Western Plains
(2) The Punjab-Haryana Plains
(3) The Ganga Plains
(4) The Brahmaputra Plains

9. Which is the only river flowing through in the Rajasthan plains-
Ans: Luni River

10. Bist Doab between which two rivers -
Ans: Beas and Sutlej

11. Bari Doab between which two rivers
Ans: Beas and Ravi

12. Rachna Doab between which two rivers
Ans: Ravi and Chenab

13. Chaj Doab between which two rivers -
Ans: Chenab and Jhelum

14. Sind Sagar Doab between which two drives -
Ans: Jhelum and Indus

15. Which plains stretches between Punjab-Haryana plain to the Sundarbans Delta region -
Ans: The Ganga Plain

16. Indian territorial limits include how many lsland Groups -
Ans: Two (Andaman and Nicobar Group and Lakshadweep Group)

17. How many Islands of India -
Ans: 247

18. How many Islands are there in India in Bay of Bengal -
Ans: 204
Arabian sea-

19. How many islands are there in India in Bay of Arabian sea -
Ans: 43

20. The group of islands is called -
Ans: Archipelago

21. Ten Degree Channel separates
Ans: Andamans from Nicobars (Little Andaman from Car Nicobar)

22. Duncan passage lies between -
Ans: South Andaman and Little Andaman

23. Nine Degree Channel separates -
Ans: Kavaratti from Minicoy Island

24. Eight Degree Channel separates -
Ans: Minicoy Island from Maldives

25. Gulf of Mannar between -
Ans: India and Srilanka


 

To Download Pdf Click Here