Economy Question Answer Practice Set - 3

 


Economy Question Answer Practice Set-3

1. The period of the First five-year plan was-
Ans: 1956-61

2. NABARD was established in the -
Ans: Sixth five year plan

3. NITI Aayog aims to promote -
Ans: Co-operative Federalism

4. The steel plants at Salem (Tamil Nadu) was established during the period of -
Ans: Sixth five year plan

5. Jawahar Rozgar Yojana was stated from which five year plan -
Ans: Seventh five year plan

6. Second five-year plan also called -
Ans: Mahalanobis Plan

7. The major emphasis in the second five-year plan was on -
Ans: Rapid Industrialisation

8. Mukherjee Committee'on amending Gadgil Formula was constituted during -
Ans: Eighth five year plan

9. Which five-year plan established Mixed Economy -
Ans: Second five-year plan

10. The period of the third five-year plan was -
Ans: 1961-1966

11. The major emphasis in the third five-year plan was on -
Ans: Self Reliance and Self-Generating economy

12. The period of the Ninth five year plan was -
Ans: 1997-2002

13. The major emphasis in the Seventh five year plan was on -
Ans: Growth in food-grains & Employment

14. The period of Plan Holiday in India was -
Ans: 1966-69

15. The period of the Fourth five-year plan was -
Ans: 1969-74

16. The major emphasis in the fourth five year plan was on -
Ans: Growth with Stability and Self Reliance

17. The steel plants at Bokaro was established during the period of -
Ans: Fourth five-year plan

18. The period of the Fifth five-year plan was -
Ans: 1974-79

19. The Fifth five year plan was prepared and launched by -
Ans: Durga Prasad Dhar

20. The major emphasis in the Fifth five-year plan was on-
Ans: Removal of Poverty (Garibi Hatao) & Self Reliance

21. The 'Garibi Hatao' slogan was coined in -
Ans: 1971

22. Which year 'Rolling Plan' was in operation in India -
Ans: 1978-79

23. The period of the Eighth five year plan was –
Ans: 1992-97

24. A Rolling Plan is a plan for -
Ans: One Year

25. The period of the Sixth five year plan was -
Ans: 1980-85


To Download Pdf Click Here