Economy Question Answer Practice Set-4



Economy Question Answer Practice Set-4

1. The period of the Tenth five year plan was-
Ans: 2002-2007

2. In which five year plan, Economic Development Rate was maximum -
Ans: Tenth five year plan

3. The period of the Eleventh five year plan was-
Ans: 2007-2012

4. Jawahar Rozgar Yojana aims at -
Ans: Providing employment to rural unemployed

5. How many five-year-plans have been so far made in India?
Ans: Twelve (12)

6. The study of the size, territorial, distribution and composition of the population is called -
Ans: Demography

7. Which year is known as the 'Year of the Great Divide in the history of population growth -
Ans: 1921

8. Council for Advancement People's Actions and Rural Technology (CAPART) came into being in -
Ans: 1986

9. The World Bank's international poverty line definition is based on purchasing power parity basis -
Ans: at $1.25 per day

10. The minimum spending under which a person can be called poor according to C. Rangarajan Committee in both Rural and Urban areas respectively -
Ans: ₹ 32 and ₹ 47

11. How many calories a day has been fixed for Urban areas and Rural areas respectively-
Ans: 2100 & 2400 calories

12 . Which Government programme aims at helping the poor open a bank account?
Ans: Pradha Mantri Jan Dhan Yojana

13. Which Scheme deals with the preservation and rejuvenation of Heritage sites in India?
Ans: HRIDAY (Heritage City Development & Augmentation
Yojana)

14. Council for Advancement People's Actions and Rural Technology aim is -
Ans: To provide assistance for rural prosperity

15. Indira Awas Yojana has been renamed as -
Ans: Pradhan Mantri Gramin Awas Yojana (PMAY-G)

16. Make In India aims to build India into a -
Ans: A manufacturing hub

17. Which scheme introduced recently makes provision for
insurance and pension of workers in unorganized sectors?
Ans: Atal Bima Yojana

18. The "Rural Landless Employment Guarantee Programme"
(RLEGP) was launched in -
Ans: 1983

19. Which type of unemployment is common in agriculture-
Ans: Seasonal

20. How many hours a person should be working in a day
according to Indian government rule-
Ans: 8 hours

21. Name the new initiative to clean and restore the beauty of Ganga?
Ans: Namami Gange Programme

22. How many days a person should be working in a year according to Indian government rule -
Ans: 273 days

23. The "Training of Rural Youth for Self-Employment"
(TRYSEM) was launched in -
Ans: 1979

24. Training of Rural Youth for Self-Employment aims at -
Ans: Skill development in youth

25. Rural Landless Employment Guarantee Programme aims at-
Ans: Providing employment to landless farmers & labourers


To Download Pdf Click Here