Economy Question Answer Practice Set-5

 

Economy Question Answer Practice Set-5

 Economy Question Answer Practice Set-5

1. Nehru Rozgar Yojana aims at -
Ans: Providing employment to urban unemployed

2. Employment Assurance Scheme aims-
Ans: To provide employment of at least 100 days in a year in the village

3. Mid-Day Meal is a Scheme to provide nutritious food to-
Ans: School going children

4. Indira Aawas Yojana' aims at -
Ans: Providing pucca houses for BPL population in the villages

5. Which is the highest milk-producing state in India -
Ans: Uttar Pradesh

6. Antyodaya Anna Yojana aims at -
Ans: Providing food security to poor families (35 kg of food grains per family per month at a low price of ₹ 2 per kg of wheat & 3 per kg for Rice)

7. Annapurna scheme aims at
Ans: Providing 10 kg food grains to senior citizens

8. The cause of the Evergreen Revolution is -
Ans: Sustainability

9. Bharat Nirman Programme aims for -
Ans: Development of rural infrastructure (Irrigation, Water Supply, Housing, Road, Telephone and Electricity)

10. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee
Act (MGNREGA) was launched on-
Ans: 2nd Feb 2006

11. The progress in increase of Milk production is called -
Ans: White Revolution

12. The 'Rajeev Aawas Yojana' was launched in -
Ans: 2010

13. Rajeev Aawas Yojana aims at -
Ans: Slum-Free India in next 5 years

14. When was the "Swatch Bharat Abhiyan" initiative launched by Union Government -
Ans: 2 Oct 2014

15. Smart City Mission was initiated in -
Ans: April 2015

16. Union Government launched the "Beti Bachao, Beti Padhao Yojana" in -
Ans: May 2015

17. How many cities have been covered under Smart City Mission in India?
Ans: 109

18. The new scheme "Pahal" by the Government of India is related to -
Ans: Direct benefit transfer for LPG (DBTL)

19. The progress in increase of food grain (Cereals, Wheat, and Leguminous Plant) production is called -
Ans: Green Revolution

20. On which position India is about the production of Milk-
Ans: First Position

21. Which is the highest food grain producing state in India -
Ans: Uttar Pradesh

22. Green Revolution in India was launched in -
Ans: 1966-67

23. Who is known as the father of Green Revolution in India -
Ans: Dr. M S Swaminathan

24. Who coined the term Green Revolution -
Ans: Dr. William Gaud

25. Indian Green Revolution started from
Ans: Pantnagar



To Download Pdf Click Here