Indian Polity Question Answer Practice Set-1

 


Indian Polity Question Answer Practice Set-1

1. East India Company had regulatory and controlling power in India under -
Ans: Regulating Act 1773

2. Who become first Governor in 1772 and first Governor-General in 1773 of Bengal -
Ans: Warren Hastings

3. According to which Act salaries for the staff and members of the Board of Control were to be paid from Indian revenue-
Ans: The Charter Act of 1793

4. Through which commercial activities of the East India
Company finally put to an end -
Ans: The Charter Act of 1833

5. Out of 296 members how many members elected from
Provinces Legislatures -
Ans: 292 Members

6. In which Act a separate Governor for Bengal was to be appointed-
Ans: The Charter Act of 1853

7. In which Act recruitment of the company's employees was to be done through competitive exams (excluding Indians) -
Ans: The Charter Act of 1853

8. In which Act the power was transferred from the company to the British Crown -
Ans: Government of India Act 1858

9. Who is the first Viceroy of India
Ans: Lord Canning

10. Which Act the Executive Council was now to be called the Central Legislative Council -
Ans: Indian Council Act 1861

11. Who introduced of Portfolio System -
Ans: Lord Canning

12. The Morley-Minto Reforms Report formed the basis of -
Ans: Indian Council Act 1909

13. Which Act Separated representation of Muslim Community -
Ans: Indian Council Act 1909

14. The Muslim League as a political party was founded in -
Ans: 1906

15. Who is the first Indian to join the Viceroy's Executive Council-
Ans: Satyendra Prasad Sinha

16. The Montague-Chelmsford Report formed the basis of -
Ans: The Government of India Act 1919

17. The Indian legislature was made Bicameral for the first time -
Ans: The Government of India Act 1919

18. Which Act Dyarchy System was first introduced in the provinces -
Ans: The Government of India Act 1919

19. In which Act Dyarchy System was abolished in the provinces but it was introduced at the federal level -
Ans: The Government of India Act 1935

20. The Government of India Act 1935 vested the residuary power in the -
Ans: Governor-General

21. How many members elected from Provinces seats -
Ans: 93 Members

22. Cripps Mission visited India in -
Ans: March 1942 (Headed by Sir Stafford Cripps)

23. In which Act ended the British Rule in India and declared India as an lndependent -
Ans: The Indian Independence Act 1947

24. When the cabinet mission plan proposed a Constituent
Assembly for India -
Ans: May 16, 1946

25. The first meeting of Constituent Assembly was held in
Ans: New Delhi on 9th December 1946


To Download Pdf Click Here