Indian Polity Question Answer Practice Set-2

 

Polity Question Answer Practice Set-2

Polity Question Answer Practice Set-2

1. How many members in the Constituent Assembly to represent
the chief commissioner's Provinces -
Ans: 4 Members

2. As the result of the separated Constituent Assembly  for  Pakistan the numbers or Assembly was reduced to -
Ans: 299 Members

3. The time taken by Constituent Assembly to prepare Constitution is -
Ans: 2 years, 11 Months, and 18 Days

4. Who was the first and last Governor-General of free India -
Ans: C. Rajagopalachari

5. What does the word "Democratic" means -
Ans: Granting equal voting rights to every citizen of the nation

6. What does the word "Sovereign" means -
Ans: Free to follow internal and external policies

7. Who among the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly of India -
Ans: B. N. Rao

8. The Constitution of India was adopted on -
Ans: 26th November 1949

9. The Preamble of our Constitution contains -
Ans: The ideals of the Constitution

10. When was the National Law day or Constitutional day
celebrated in India -
Ans: 26th November

11. Indian Constitution recognizes minority on the basis of -
Ans: Population

12. The idea of Justice, Social, Economic, and Political have been
taken from the -
Ans: Russian Revolution (1917)

13. The constitution of India is -
Ans: Partly flexible and partly rigid

14. The idea of Liberty, Equality, and Fraternity have been taken
from the -
Ans: French Revolution (1789-1799)

15. India became a Sovereign, Democratic republic on -
Ans:  Jan 26, 1950

16. What does the word "Secular" means -
Ans: No particular religion

17. What does the word "Republic" means -
Ans: No room for hereditary ruler or monarch

18. The Indian Comatituticon has borrowed the ideas of Quasi Federal System, The idea of Residual Powers from the-
Ans: Canadian Constitution

19. The three words that were inserted by the 42nd Amendment to the Preamble of the Constitution are -
Ans: Socialist, Secular & Integrity

20. The largest Democracy in the World is -
Ans: India

21. What does the word "Socialist" means -
Ans: No concentration of power and money

22. The Indian Constitution has borrowed the ideas of Preamble, Fundamental Right, Written Constitution, Judicial Review and Independence of Judiciary from the-
Ans:  United States Constitution

23. The 'Objective Resolution, proposed by-
Ans: Pandit Jawaharlal Nehru

24. The 'Objective Resolution, passed by-
Ans: The Constituent Assembly

25. How many times has the Indian Preamble been amended -
Ans: Once (18 December 1976)


To Download Pdf Click Here