Indian Polity Question Answer Practice Set-3

Polity Question Answer Practice Set-3
Polity Question Answer Practice Set-3

1. The Preamble of our Constitution contain -
Ans: The ideals of the Constitution

2. How many members were appointed by JVP Committee -
Ans: Three (Jawaharlal Nehru, Vallabhbhai Patel & Pattabhi Sitaramayya)

3. The idea of Liberty, Equality and Fraternity have been taken from the -
Ans: French Revolution (1789-1799)

4. What does the word "Socialist" means -
Ans: No concentration of power and money

5. In which year the Manipur, Tripura & Meghalaya states were formed -
Ans: 1971

6. The largest Democracy in the World is -
Ans: India

7. The constitution of India is -
Ans: Partly flexible and partly rigid

8. India has a Parliamentary System of government both, at the -
Ans: Centre and States

9. In which Constitution World's lengthiest written Constitution-
Ans: The Indian Constitution

10. The Constitution of India is an elaborate document because it is a -
Ans: Written Constitution

11. The first general election in India was held in -
Ans: 1951-52

12. The state of Goa was formed in-
Ans: 1987

13. The 1st schedule of Indian constitution deals with -
Ans: State and UTs

14. The 2nd schedule of Indian constitution deals with -
Ans: Salary and Emoluments

15. The 3rd schedule of Indian constitution deals with -
Ans: Oaths and Affirmations, Ministers and Judges

16. The 8th schedule of Indian constitution deals with -
Ans: Languages

17. The 10th schedule of Indian constitution deals with -
Ans: Anti-Defection Law

18. The 11th schedule of Indian constitution deals with -
Ans: Panchayats

19. The 12th schedule of Indian constitution deals with -
Ans: Municipalities

20. To create a new state and alter the boundary of the existing state can be  recommended by -
Ans: The President

21. Articles 1-4 under Part-I of the Constitution deals with -
Ans: The Union and its Territories

22. The total number of States & Union Territories in India -
Ans: 28 States and 8 Union Territories

23. The Constitution names our country as -
Ans: India, that is Bharat (Articles 1)

24. In which Article a new state will be established -
Ans: Articles 2

25. In which Article separation of one state into two or more states, Increase or Decrease of area, alter the boundary and Name of any states -
Ans: Articles 3



To Download Pdf Click Here