Geography question answer for competitive exam (Part 1)



1. Which country is the Seventh largest area wise in the world -
Ans: India
2. Which group of Island is located in the Arabian Sea -
Ans: Lakshadweep, Amindive & Minicoy
3. How many percentages of India's land of the world -
Ans: 2.42%
4. Which is sub-continent is located in the Northern and Eastern hemisphere -
Ans: Indiara Col
5. How many states the Tropic of Cancer passes through in India -
Ans: 8 states
6. Which is taken as the standard time meridian of India -
Ans: 82° 30' E longitude
7. IST passes through the middle of India from which place -
Ans: Naini, near Allahabad
8. How many states the Indian standard meridian passes -
Ans: 5 States (U.P, M.P, Chhattisgarh, Odisha, A.p)
9. The Gulf of Manner and Palk Strait separate India which country -
Ans: Sri Lanka
10. Which Group of Island is located in the Bay of Bengal -
Ans: Andaman and Nicober
11. The length of India's coastline is about -
Ans: 6083 km (7516.6 km, including Andaman and Lakshadweep)
12. The southernmost point of India is called -
Ans: Indira
13. Which is the second-longest coastline in India -
Ans: Andhra Pradesh
14. Which state has the least coastline in India -
Ans: Goa
15.What is the width of the West coast -
Ans: 50 km
16.What is the width of the East coast -
Ans: 100 km
17. The Westernmost point is called -
Ans: West of Ghaur Moti I Gujarat
18. The total number of states in India -
Ans: 29
19. The total number of Union Territories in India –
Ans: 7
20. The Easternmost point is called -
Ans: Kibithu in Arunachal Pradesh
21. How many states share boundaries with U.P -
Ans:  8 states (Uttarakhand, H.P, Haryana, Rajasthan, M.P, Chhattisgarh, Jharkhand & Bihar)
22. How many states touch the border with Assam -
Ans: 7 states
23. How many bio-graphical zones are there in India -
Ans: 10
24. The largest southernmost single Islan in India is -
Ans: Great Nicobar Islands or Indira Point
25. The southernmost point of India mainland is -
Ans: Kanyakumari
26. Which is the highest peak of Nilgiri -
Ans: Doda Beta
27. Which is the highest peak of India -
Ans: Godwin Austin (K)
28. The Aravali hills are located in -
Ans: Rajasthan
29. The Mt Everests are located in which country -
Ans: Nepal-China
30. The Mt K2 located in which country -
Ans: PoK (India)
31. Between which two countries Kanchenjunga Mountain located -
Ans: Nepal-India
32. The mount Nanga Parbat is located in which country -
Ans: Pakistan (8125 m)
33. The Mount Annapurna is located in -
Ans: Nepal
34. Which mountain peak is located in the state of Kerala -
Ans: Anaimudi
35. Which is the highest mountain peak in Tamil Nadu -
Ans: Dodda Betta
36. Which is the world's second-highest Mountain peak -
Ans: Mount K, (8611 m)
37. In which state of India the highest mountain peak Nanda Devi located -
Ans: Uttarakhand
38. In which state of India the highest peak Kanchenjunga located -
Ans: Sikkim
39. Which are the great plains of North India -
Ans: South of the Himalayas and North of the Peninsula
40. Where is the Gulf of Mannar located -
Ans: East of Tamil Nadu
41. Sind-Sagar Doab is located between which region -
Ans: Jhelum and Indus
42. Which is the largest inland salt lake in India -
Ans: The Sambhar salt lake
43. Bara-lacha La Passes in -
Ans: Himachal Pradesh (Leh-Manali Highway)
44. Nathu La Passes in -
Ans: Sikkim
45. Niti Lipulekh & Thag La Passes in-
Ans: Uttarakhand
46. Which state of India is known as the Eastern Himalayas -
Ans: Arunachal Pradesh and Sikkim
47. Which mountain forms the foothills of Himalaya -
Ans: Shiwalik
48. Which is the longest range of the Middle Himalaya -
Ans: Pirpanjal (Jammu and Kashmir)
49. Which tunnel India's longest road tunnel -
Ans: Chenani-Nashri Tunnel
50. The Southernmost part of the Himalaya range is known as-
Ans: Outer Himalaya (Shiwalik)

Post a Comment

0 Comments