Economy question answer for competitive exam (Part -1)

Economy question answer for  competitive exam (Part -1)

1. The Planning Commission of India is-
Ans: Non-statutory, extra-constitutional & advisory body
2. Which Indian got Nobel Prize for Economics-
Ans: Amartya Sen in 1998
3.Who is the ex-officio Chairman of NITI Aayog?
Ans: Prime Minister of India
4. Primary sector of Indian economy is also called -
Ans: Extraction of Raw Materials
5. Primary Sector of Indian economy is -
Ans: Agriculture, Forestry & Fishing
6. Secondary Sector of Indian economy is also called-
Ans: Manufacturing Sector
7. Secondary Sector of Indian economy is -
Ans: Mining, Electricity, Construction, Gas & Water Supply
8. Tertiary Sector of Indian economy is also called -
Ans: Service Sector
9. Tertiary Sector of Indian economy is -
Ans: Business, Transport, Banking, Insurance, Real estate, Community and Personnel Services
10. In 1994, 'Gandhian Plan' was Prepared by-
Ans: Shriman Narayan Agarwal
11. Which sector of the Indian economy is the second-largest provider of employment after agriculture-
Ans: Primary Sector
12. In 1945, 'People's Plan' was Prepared by-
Ans: M N Roy
13. Indian Economy is -
Ans: Mixed Economy
14. Depreciation is equal to -
Ans: GNP-NNP
15. Who coined Mixed Economy
Ans: JM Keynes
16. In 1950, 'Sarvodaya Plan' was Prepared by -
Ans: Jai Prakash Narayan (This Plan were accepted by the Government)
17. The Planning Commission of India was renamed as-
Ans: NITI Aayog (1 January, 2015)
18. When was the National Statistical Organization (NSO) formed and who was the Chairman -
Ans: 1st June, 2005 Professor SD Tendulkar
19. Who finally approves the five years plan-
Ans: National Development Council (NDC)
20. GDP at factor cost is -
Ans: GDPmp - Indirect Taxes + Subsidies
21. The National Development Council (NDC) was set up in -
Ans: 6 August, 1952
22. The concept of five year plans in India was introduced by
Ans: Jawaharlal Nehru
23. Central Statistical Organization (CSO) was set up in -
Ans: 2 May 1951th
24. Who estimated the National Income for the first time in India-
Ans: Dadabhai Naoroji (In 1868)
25. NITI in NITI Aayog stands for-
Ans: National Institution For Transforming India
26. First family clinic in India was opened at -
Ans: Kerala (in 1930)
27. Regular Census in India are held every -
Ans: 10 years
28. In which year was the first Regular Census held in India -
Ans: 1881
29. The World Bank's international poverty line definition is based on purchasing Ower parity basis -
Ans: at $1.25 per day
30. The minimum spending under which a peron can be called poor according to Kangarajan Committee in both rural and urban areas respectively -
Ans: ₹32 and ₹47
31. The 2011 Census is the -
Ans: 15th Census
32. Which is the highest population State as per Census 2011 -
Ans: Uttar Pradesh
33. Which is the least population State as per Census 2011-
Ans: Sikkim
34. What is the population density in India as per the 2011 Census (Number of Persons per Km2 of area) -
Ans: 382
35. Which State emerged as the highest density population State as per Census 2011 -
Ans: Bihar
36. Which State emerged as the least density population State as per Census 2011 -
Ans: Arunachal Pradesh
37. Which State has the highest Female population as per Census 2011 is -
Ans: Kerala
38. Which State has the lowest Female population as per Census
2011 is -
Ans: Haryana
39. What is the literacy rate in India as per Census 2011 -
Ans: 74.04 %
40. Which State has the highest literacy rate in India as per Census
2011 -
Ans: Kerala (94 %)
41. Which  State has the least literacy rate in India as per Census 2011 -
Ans: Bihar (61.8 %)
42. Which one became the first Indian State to achieve 100 percent  primary education -
Ans: Kerala
43. The most literate Union Territory in India is -
Ans: Lakshadweep (91.8 %)
44. The least literate Union Territory in India is -
Ans: Dadra Nagar Haveli (76.2 %)
45. Which is the highest populated Union Territory as per Census 2011 -
Ans: Delhi
46. Which is the least populated Union Territory as per Census 2011 -
Ans: Lakshadweep
47. Which state has the highest Per Capita Income in India -
Ans: Punjab
48. Who fixes the Poverty line now -
Ans: NITI Aayog
49. Which state has the largest population of the Scheduled Castes -
Ans: Punjab
50. Which state has the largest population of the Scheduled Tribes -
Ans: Madhya Pradesh


 

Post a Comment

0 Comments