Economy Polity question answer for competitive exam (Part -2)

economy-question-answer-for-competitive-exam-part-

1. The period of the First five-year plan was-
Ans: 1956-61
2. NABARD was established in the -
Ans: Sixth five year plan
3. NITI Aayog aims to promote -
Ans: Co-operative Federalism
4. The steel plants at Salem (Tamil Nadu) was established during the period of -
Ans: Sixth five year plan
5. Jawahar Rozgar Yojana was stated from which five year plan -
Ans: Seventh five year plan
6. Second five-year plan also called -
Ans: Mahalanobis Plan
7. The major emphasis in the second five-year plan was on -
Ans: Rapid Industrialisation
8. Mukherjee Committee'on amending Gadgil Formula was constituted during -
Ans: Eighth five year plan
9. Which five-year plan established Mixed Economy -
Ans: Second five-year plan
10. The period of the third five-year plan was -
Ans: 1961-1966
11. The major emphasis in the third five-year plan was on -
Ans: Self Reliance and Self-Generating economy
12. The period of the Ninth five year plan was -
Ans: 1997-2002
13. The major emphasis in the Seventh five year plan was on -
Ans: Growth in food-grains & Employment
14. The period of Plan Holiday in India was -
Ans: 1966-69
15. The period of the Fourth five-year plan was -
Ans: 1969-74
16. The major emphasis in the fourth five year plan was on -
Ans: Growth with Stability and Self Reliance
17. The steel plants at Bokaro was established during the period of -
Ans: Fourth five-year plan
18. The period of the Fifth five-year plan was -
Ans: 1974-79
19. The Fifth five year plan was prepared and launched by -
Ans: Durga Prasad Dhar
20. The major emphasis in the Fifth five-year plan was on-
Ans: Removal of Poverty (Garibi Hatao) & Self Reliance
21. The 'Garibi Hatao' slogan was coined in -
Ans: 1971
22. Which year 'Rolling Plan' was in operation in India -
Ans: 1978-79
23. The period of the Eighth five year plan was –
Ans: 1992-97
24. A Rolling Plan is a plan for -
Ans: One Year
25. The period of the Sixth five year plan was -
Ans: 1980-85
26. The period of the Tenth five year plan was-
Ans: 2002-2007
27. In which five year plan, Economic Development Rate was maximum -
Ans: Tenth five year plan
28. The period of the Eleventh five year plan was-
Ans: 2007-2012
29. Jawahar Rozgar Yojana aims at -
Ans: Providing employment to rural unemployed
30. How many five-year-plans have been so far made in India?
Ans: Twelve (12)
31. The study of the size, territorial, distribution and composition of the population is called -
Ans: Demography
32. Which year is known as the 'Year of the Great Divide in the history of population growth -
Ans: 1921
33. Council for Advancement People's Actions and Rural Technology (CAPART) came into being in -
Ans: 1986
34. The World Bank's international poverty line definition is based on purchasing power parity basis -
Ans: at $1.25 per day
35. The minimum spending under which a person can be called poor according to C. Rangarajan Committee in both Rural and Urban areas respectively -
Ans: ₹ 32 and ₹ 47
36. How many calories a day has been fixed for Urban areas and Rural areas respectively-
Ans: 2100 & 2400 calories
37. Which Government programme aims at helping the poor open a bank account?
Ans: Pradha Mantri Jan Dhan Yojana
38. Which Scheme deals with the preservation and rejuvenation of Heritage sites in India?
Ans: HRIDAY (Heritage City Development & Augmentation Yojana)
39. Council for Advancement People's Actions and Rural Technology aim is -
Ans: To provide assistance for rural prosperity
40. Indira Awas Yojana has been renamed as -
Ans: Pradhan Mantri Gramin Awas Yojana (PMAY-G)
41. Make In India aims to build India into a -
Ans: A manufacturing hub
42. Which scheme introduced recently makes provision for insurance and pension of workers in unorganized sectors?
Ans: Atal Bima Yojana
43. The "Rural Landless Employment Guarantee Programme" (RLEGP) was launched in -
Ans: 1983
44. Which type of unemployment is common in agriculture-
Ans: Seasonal
45. How many hours a person should be working in a day according to Indian government rule-
Ans: 8 hours
46. Name the new initiative to clean and restore the beauty of Ganga?
Ans: Namami Gange Programme
47. How many days a person should be working in a year according to Indian government rule -
Ans: 273 days
48. The "Training of Rural Youth for Self-Employment" (TRYSEM) was launched in -
Ans: 1979
49. Training of Rural Youth for Self-Employment aims at -
Ans: Skill development in youth
50. Rural Landless Employment Guarantee Programme aims at-
Ans: Providing employment to landless farmers & labourers


 

Post a Comment

0 Comments