Indian Polity question answer for competitive exam (Part -1)

 

competitive exam

1. East India Company had regulatory and controlling power in India under -
Ans: Regulating Act 1773
2. Who become first Governor in 1772 and first Governor-General in 1773 of Bengal -
Ans: Warren Hastings
3. According to which Act salaries for the staff and members of the Board of Control were to be paid from Indian revenue-
Ans: The Charter Act of 1793
4. Through which commercial activities of the East India Company finally put to an end -
Ans: The Charter Act of 1833
5. Out of 296 members how many members elected from Provinces Legislatures -
Ans: 292 Members
6. In which Act a separate Governor for Bengal was to be appointed-
Ans: The Charter Act of 1853
7. In which Act recruitment of the company's employees was to be done through competitive exams (excluding Indians) -
Ans: The Charter Act of 1853
8. In which Act the power was transferred from the company to the British Crown -
Ans: Government of India Act 1858
9. Who is the first Viceroy of India -
Ans: Lord Canning
10. Which Act the Executive Council was now to be called the Central Legislative Council -
Ans: Indian Council Act 1861
11. Who introduced of Portfolio System -
Ans: Lord Canning
12. The Morley-Minto Reforms Report formed the basis of -
Ans: Indian Council Act 1909
13. Which Act Separated representation of Muslim Community -
Ans: Indian Council Act 1909
14. The Muslim League as a political party was founded in -
Ans: 1906
15. Who is the first Indian to join the Viceroy's Executive Council-
Ans: Satyendra Prasad Sinha
16. The Montague-Chelmsford Report formed the basis of -
Ans: The Government of India Act 1919
17. The Indian legislature was made Bicameral for the first time -
Ans: The Government of India Act 1919
18. Which Act Dyarchy System was first introduced in the provinces -
Ans: The Government of India Act 1919
19. In which Act Dyarchy System was abolished in the provinces but it was introduced at the federal level -
Ans: The Government of India Act 1935
20. The Government of India Act 1935 vested the residuary power in the -
Ans: Governor-General
21. How many members elected from Provinces seats -
Ans: 93 Members
22. Cripps Mission visited India in -
Ans: March 1942 (Headed by Sir Stafford Cripps)
23. In which Act ended the British Rule in India and declared India as an lndependent -
Ans: The Indian Independence Act 1947
24. When the cabinet mission plan proposed a Constituent Assembly for India -
Ans: May 16, 1946
25. The first meeting of Constituent Assembly was held in
Ans: New Delhi on 9th December 1946
26. How many members in the Constituent Assembly to represent the chief commissioner's Provinces -
Ans: 4 Members
27. As the result of the separated Constituent Assembly  for  Pakistan the numbers or Assembly was reduced to -
Ans: 299 Members
28. The time taken by Constituent Assembly to prepare Constitution is -
Ans: 2 years, 11 Months, and 18 Days
29. Who was the first and last Governor-General of free India -
Ans: C. Rajagopalachari
30. What does the word "Democratic" means -
Ans: Granting equal voting rights to every citizen of the nation
31. What does the word "Sovereign" means -
Ans: Free to follow internal and external policies
32. Who among the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly of India -
Ans: B. N. Rao
33. The Constitution of India was adopted on -
Ans: 26th November 1949
34. The Preamble of our Constitution contains -
Ans: The ideals of the Constitution
35. When was the National Law day or Constitutional day celebrated in India -
Ans: 26th November
36. Indian Constitution recognizes minority on the basis of -
Ans: Population
37. The idea of Justice, Social, Economic, and Political have been taken from the -
Ans: Russian Revolution (1917)
38. The constitution of India is -
Ans: Partly flexible and partly rigid
39. The idea of Liberty, Equality, and Fraternity have been taken from the -
Ans: French Revolution (1789-1799)
40. India became a Sovereign, Democratic republic on -
Ans:  Jan 26, 1950
41. What does the word "Secular" means -
Ans: No particular religion
42. What does the word "Republic" means -
Ans: No room for hereditary ruler or monarch
43. The Indian Comatituticon has borrowed the ideas of Quasi Federal System, The idea of Residual Powers from the-
Ans: Canadian Constitution
44. The three words that were inserted by the 42nd Amendment to the Preamble of the Constitution are -
Ans: Socialist, Secular & Integrity
45. The largest Democracy in the World is -
Ans: India
46. What does the word "Socialist" means -
Ans: No concentration of power and money
47. The Indian Constitution has borrowed the ideas of Preamble, Fundamental Right, Written Constitution, Judicial Review and Independence of Judiciary from the-
Ans:  United States Constitution
48. The 'Objective Resolution, proposed by-
Ans: Pandit Jawaharlal Nehru
49. The 'Objective Resolution, passed by-
Ans: The Constituent Assembly
50. How many times has the Indian Preamble been amended -
Ans: Once (18 December 1976)


Post a Comment

0 Comments