Indian Polity question answer for competitive exam (Part -2)

 

Indian Polity question answer for  competitive exam (Part -2)

1. The Preamble of our Constitution contain -
Ans: The ideals of the Constitution
2. How many members were appointed by JVP Committee -
Ans: Three (Jawaharlal Nehru, Vallabhbhai Patel & Pattabhi Sitaramayya)
3. The idea of Liberty, Equality and Fraternity have been taken from the -
Ans: French Revolution (1789-1799)
4. What does the word "Socialist" means -
Ans: No concentration of power and money
5. In which year the Manipur, Tripura & Meghalaya states were formed -
Ans: 1971
6. The largest Democracy in the World is -
Ans: India
7. The constitution of India is -
Ans: Partly flexible and partly rigid
8. India has a Parliamentary System of government both, at the -
Ans: Centre and States
9. In which Constitution World's lengthiest written Constitution-
Ans: The Indian Constitution
10. The Constitution of India is an elaborate document because it is a -
Ans: Written Constitution
11. The first general election in India was held in -
Ans: 1951-52
12. The state of Goa was formed in-
Ans: 1987
13. The 1st schedule of Indian constitution deals with -
Ans: State and UTs
14. The 2nd schedule of Indian constitution deals with -
Ans: Salary and Emoluments
15. The 3rd schedule of Indian constitution deals with -
Ans: Oaths and Affirmations, Ministers and Judges
16. The 8th schedule of Indian constitution deals with -
Ans: Languages
17. The 10th schedule of Indian constitution deals with -
Ans: Anti-Defection Law
18. The 11th schedule of Indian constitution deals with -
Ans: Panchayats
19. The 12th schedule of Indian constitution deals with -
Ans: Municipalities
20. To create a new state and alter the boundary of the existing state can be recommended by -
Ans: The President
21. Articles 1-4 under Part-I of the Constitution deals with -
Ans: The Union and its Territories
22. The total number of States & Union Territories in India -
Ans: 28 States and 8 Union Territories
23. The Constitution names our country as -
Ans: India, that is Bharat (Articles 1)
24. In which Article a new state will be established -
Ans: Articles 2
25. In which Article separation of one state into two or more states, Increase or Decrease of area, alter the boundary and Name of any states -
Ans: Articles 3
26. The President can be Impeached with the -
Ans: 2/3 Majority of Parliament
27. In which year the Chhattisgarh, Uttarkhand & Jharkhand states were formed -
Ans: 2000
28. The vacancy in the office of the President caused by the removal or death or resignation shall be filled within a period of -
Ans: 6 Months
29. Citizenship provisions were enshrined in the Constitution in-
Ans: Part-II, Articles 5-11
30. What type of Citizenship Constitution has been established for the whole of India-
Ans: Single & Uniform Citizenship
31. 'AADHAR is a programme -
Ans: to provide identity to Indian residents
32. Which of the methods is adopted for the election of the President of India-
Ans: Indirect methods
33. What is the term of office of the President of India -
Ans: 5 years
34. The Fundamental Rights have been described in -
Ans: Part-II1, Article 12 to 35
35. What security amount deposit for the nomination as the President in RBI -
Ans: ₹ 15000
36. What is the maximum age to contest the election of the President -
Ans: No limit
37. Which Article of the Constitution of India is related to the Protection of certain rights regarding freedom of speech -
Ans: Article 19
38. How many members are signed for the resignation notice to the President -
Ans: At least 1/4 members of House
39. In India, the President is elected by -
Ans: Single Transferable Vote
40. Which Article is known as Necessary Evil -
Ans: Article 22
41. Rashtrapati Bhavan was designed by -
Ans: Edwin Landseer Lutyens
42. In case the President wishes to resign by whom he gave the resignation letter -
Ans: Vice President
43. In which Amendment, Fundamental Duties of Indian Citizens add by -
Ans: 42nd Amendment in 1976
44. On which committee's recommendations was Fundamental Duties inserted in the Constitution -
Ans: Swaran Singh Committee
45. Which Article in our Constitution deals with the process election of the President -
Ans: Article 54
46. Part-V of the Constitution deals with-
Ans: Government at the Union Level (Article 52 to 1511
47. The Union Executive of India consists of -
Ans: The President, Vice President and Council of Ministers only
48. By which process the President can be removed from office for violation of the constitution -
Ans: Impeachment
49. Who is the Executive Head of the Indian State -
Ans: The President
50. What is the Salary per month of the President of India -
Ans: 5 lakh rupee per month


Post a Comment

0 Comments