Physics question answer for competitive exam (Part -2)

Physics  question answer for  competitive exam (Part -2)


1. When one body rolls over the other body, then the frictional force is called -
Ans: Rolling friction
2. When one body slides over the other body, then the frictional force is called -
Ans: Sliding friction
3. A flying airplane possesses of -
Ans: Both kinetic & potential energy
4. What is the CGS unit of work -
Ans: Erg
5. If angle work done is more than 90°, then the work will be -
Ans: Positive
6. Positive work means that force is -
Ans: Parallel to displacement
7. If angle work done is less than 90°, then the work will be -
Ans: Negative
8. Negative work means that force is -
Ans: Opposite to displacement
9. If work done has an angle equal to 90°, then the work will be -
Ans: Zero
10. Zero work means that force is -
Ans: Perpendicular to the displacement
11. When a body is moved along a circular path with the help of a string its work done is -
Ans: Zero
12. What is the SI unit of linear impulse -
Ans: N-s or Kg-m/s
13. Why a cricket player draws his hand back while catching-
Ans: Due to Impulse
14. Why bogies of a train are provided with buffers -
Ans: Due to Impulse
15. Why vehicles like cars, buses and scooters are provided with shockers -
Ans: Due to Impulse
16. Opposing force in motion is called-
Ans: Friction
17. The electric motor is a device for converting -
Ans: Electrical energy into Mechanical energy
18 How. many types of kinetic friction-
Ans: Two types (Rolling friction & Sliding friction)
19. What is the CGS unit of energy-
Ans: Erg
20. Ho many types of mechanical energy -
Ans: Two types (Kinetic energy & Potential energy)
21. When momentum is doubled the kinetic energy becomes.
Ans: Four times
21. If the momentum of a body is increased by 50 %, its kinetic energy will increase by -
Ans: 125 %
22. The solar cell is a device for converting -
Ans: Solar energy into Electrical energy
23. Examples of kinetic energy would be -
Ans: A moving car, a charged particle in an electric field, a stretched rubber band just released etc.
24. Examples of potential energy would be
Ans: A water in dams, a wound spring of a clock, a book resting on the table etc.
25. The microphone is a device for converting-
Ans: Sound energy into Electrical energy
26. The musical Instrument is a device for converting -
Ans: Mechanical energy into Sound energy
27. Candle converts -
Ans: Chemical energy into Light energy and Thermal energy
28. The electric cell (Battery) is a device for converting -
Ans: Chemical energy into Electrical energy
29. Coal converts -
Ans: Chemical energy into Thermal energy
30. Heat Engine converts -
Ans: Heat energy into Mechanical energy
31. The electric bulb is a device for converting -
Ans: Electrical energy into Light energy
32. In which processes light energy is converted into chemical energy -
Ans: Photosynthesis
33. Rate of doing work by a body is called -
Ans: Power
34. What is the SI unit of Power -
Ans: Watt or Joule
35. One Watt equal to -
Ans: 1 J/s
36. One Horse Power equal to -
Ans: 746 watt (In British system)
37. One Horse Power equal to -
Ans: 735.5 watt (In Matric system)
38. One watt second equal to -
Ans: 1 joule
39. One watt hour equal to -
Ans: 3600 joule
40. What is represented by the area under power-time graph-
Ans: Work
41. The universal law of gravitation was propounded by -
Ans: Newton
42. Universal attractive force is called -
Ans: Gravitation
43. Gravitation force always attractive in -
Ans: Nature
44. Which force weakest force but is a long range force -
Ans: Gravitation force
45. Who gave the first experimental value of G-
Ans: Cavendish
46. The value of g at the surface of the moon is -
Ans: 1/6th of that on the earth
47. If the weight of a man is 600 N on the earth, then his weight on the moon will be -
Ans: 100N
48. The value of g at the surface of the earth is
Ans: 9.8 m/s2
49. The value of g at the center of the earth is -
An: Zero
50. When we go above the surface of the earth, the acceleration due to gravity goes on -
Ans: Decreases
 

Post a Comment

0 Comments